Baklava

42 kakor

Ingredienser
2 äggulor
1 msk vatten
3 dl mjöl
100 gram osaltat smör
200 gram osaltat smör
2 pkt filodeg, grekiska degblad (Fillo Kassandra kan köpas i Sivia butiken Vaksalatorg)
850 gram hackade valnötter
1 1/2 kg socker
1 liter vatten
1 citron

Tillagning
Tillagningstid 2h 40 minuter
Tirin
Rör äggulorna med vattnet. Häll mjölet på bänken och gör en cirkel i mitten och i den häller du i äggulorna. Blanda mjölet med äggen. Ta fram ett durkslag och häll mjölblandningen genom den. Sedan ska mjölet genom durkslaget i en rund bakplåt. Det smälta smöret droppar du lite i taget på mjölet medan du rör försiktigt. Allt detta ska in i ugnen i ca 4-5 minuter på 200 grader. Det får inte brännas!

Smörj en plåt och skär degen så att den passar plåtens längd och bredd. Pensla varje degblad med smält smör.
Först lägger du 4 degblad och häller på Tirint och valnötter.
Sen 3 degblad till med valnötter och tirint.
1 degblad med valnötter och tirint.
3 degblad med valnötter och tirint.
1 degblad med valnötter och tirint.
Sen lägger du 5 degblad till (glöm inte att smörja varje degblad innan du häller på valnötter och tirin). Du lägger växlande 3-4 degblad varje gång, strö med valnötter och tirint. Du ska lämna 8 degblad till slutet som du bara smörjer och lägger på toppen. Skär baklava på längden sedan snett så att du får det typiska baklava formen. Baklavan ska in i ugnen ca 2h 10 minuter på 250 grader. Man måste vara uppmärksam hela tiden så att den inte bränns. Lägg smörpapper ovanpå efter att det har gått några minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och efter en tid till 100 grader.

Agda
Häll socker, vatten och pressad citronsaft i en kastrull. Låt allting koka i ca 20 minuter till sockret har smält.Ta ut baklavan och häll ca hälften av agdan över den sedan väntar du i några minuter och häller över resten också. Låt baklavan stå över natten innan den serveras.

Bon Appétit

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0