Lussebullar


30-35 lussebullar

Ingredienser

2 pkt saffran
3 ägg (1 till penslingen)
13 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
50 gram jäst
200 gram margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 dl russin

Tillagning
Tillagningstid 1 h, 30 minuter
Smula sönder jästen i en bunke. Smält margarin och tillsätt mjölk och värm till fingervarmt. Häll degsapdet över jästen. Tillsätt grahamsmjölet och 5 dl av vetemjölet. Rör blandningen jämn. Tillsätt salt, saffran, socker, ägg, russin och resten av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa täckt med en badduk i ca 30 minuter. Knåda degen och välj vilken form du vill ha på julbrödet. Lädd på bakpapperklädd plåt och låt jäsa i 20 minuter. Pensla med vispat ägg. Grädda i 250 grader i 10 minuter.

Bon Appétit

Pepparkakshus




Gifflar med Nutella


38 gifflar

Ingredienser

1 kg mjöl
14 gram jäst
2 tsk salt
2 ägg
½ l créme fraiche
150 ml mjölk Fyllning

Fyllning
50 gram margarin
1 äggula
eurokrem (nutella)


Tillagning
Tillagningstid  80 minuter
Blanda 9 dl mjöl med jäst och tillsätt salt. Vispa ägg och cremé fraiche med mjölk som du värmer till fingervarmt, blanda med den torra blandningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 45 minuter. Dela degen i fem delar, kavla ut till tunna runda kakor. Skär varje kaka tvärsöver till 6-8 trekanter. Lägg lite fyllning på den breda sidan och lite av margarinet. Rulla ihop och tänj samtidigt på degen så att spetsen kommer på undersidan. Lägg gifflarna på plåt, med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter på 200-250 grader. Låt svalna på galler under bakduk.


Bon Appétit


Ris med kycklingfilé


4 portioner

Ingredienser

1 gul lök
2 kycklingfiléer
2 1/2 dl ris
1 l vatten
curry
allkrydda
peppar
salt

Tillagning
Tillagningstid  20 minuter
Skala och hacka löken i tärningar, skär kycklingfiléerna i bitar och lägg i en panna, glöm inte att röra om. Lägg riset i en skål, koka 1/2 l vatten och häll det över riset. Sedan kokar du resten av vattnet. Häll den rena riset (utan vatten) i kastrullen och tillsätt det kokande vattnet. Tillsätt curry, allkrydda, peppar och salt. Sänk värmen, rör om och låt allting koka i ca 20 minuter på låg värme.
Bon Appétit

Baklava

42 kakor

Ingredienser
2 äggulor
1 msk vatten
3 dl mjöl
100 gram osaltat smör
200 gram osaltat smör
2 pkt filodeg, grekiska degblad (Fillo Kassandra kan köpas i Sivia butiken Vaksalatorg)
850 gram hackade valnötter
1 1/2 kg socker
1 liter vatten
1 citron

Tillagning
Tillagningstid 2h 40 minuter
Tirin
Rör äggulorna med vattnet. Häll mjölet på bänken och gör en cirkel i mitten och i den häller du i äggulorna. Blanda mjölet med äggen. Ta fram ett durkslag och häll mjölblandningen genom den. Sedan ska mjölet genom durkslaget i en rund bakplåt. Det smälta smöret droppar du lite i taget på mjölet medan du rör försiktigt. Allt detta ska in i ugnen i ca 4-5 minuter på 200 grader. Det får inte brännas!

Smörj en plåt och skär degen så att den passar plåtens längd och bredd. Pensla varje degblad med smält smör.
Först lägger du 4 degblad och häller på Tirint och valnötter.
Sen 3 degblad till med valnötter och tirint.
1 degblad med valnötter och tirint.
3 degblad med valnötter och tirint.
1 degblad med valnötter och tirint.
Sen lägger du 5 degblad till (glöm inte att smörja varje degblad innan du häller på valnötter och tirin). Du lägger växlande 3-4 degblad varje gång, strö med valnötter och tirint. Du ska lämna 8 degblad till slutet som du bara smörjer och lägger på toppen. Skär baklava på längden sedan snett så att du får det typiska baklava formen. Baklavan ska in i ugnen ca 2h 10 minuter på 250 grader. Man måste vara uppmärksam hela tiden så att den inte bränns. Lägg smörpapper ovanpå efter att det har gått några minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och efter en tid till 100 grader.

Agda
Häll socker, vatten och pressad citronsaft i en kastrull. Låt allting koka i ca 20 minuter till sockret har smält.Ta ut baklavan och häll ca hälften av agdan över den sedan väntar du i några minuter och häller över resten också. Låt baklavan stå över natten innan den serveras.

Bon Appétit

Pogača


4 portioner

Ingredienser
400 gram mjöl
3 dl filmjölk
1/2 tsk bakpulver
salt

Tillagning
Tillagningstid 30-35 minuter
Blanda allting till en smet. Häll smeten i en smord bakplåt. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 25 minuter. Stänk med lite kallt vattnet när det är klart. Ta ut och lägg en duk över. Kan ätas med allt möjligt t ex. keso.


Bon Appétit


RSS 2.0