Emmas Köttfärsgryta
14 portioner
Ingredienser
800 g fläskfärs
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
1 burk majs
2 burkar kidneybönor
1 1/2 gul lök
1 morot
1 handfull kantareller
500 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
4 msk soja
2 dl vatten
paprikakrydda
chili
vitpeppar
provencalska kryddor
Tillagning
Tillagningstid 40 minuter
Hacka löken, paprikan och riv moroten. Börja med att bryna löken i matfett, i en stor kastrull. När den blivit gyllenbrun ha i köttfärsen och stek tills den blivit brun. Ha i paprikan, moroten och vitlöken. Rör om då och då i ca 5 minuter. Ha i krossade tomater, tomatpuré, soja, vatten och kryddorna. Låt puttra tills det osar gott, ca 10 minuter. Ha sedan i majs, kidneybönor och kantarellerna som du river ned i köttfärsgrytan. Låt stå i ca 5 minuter. Kan ätas med spaghetti, ris eller potatis.
Mörkt Bröd med tomatröra
4 portioner
Ingredienser
400 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
1 msk bovete
42 g jäst (färsk)
250-300 ml ljummet vatten
1 msk socker
1 msk salt
100 g kummin
2 msk olivolja
Tomatröran
1 dl keso
1 dl créme fraiche
1 1/2 tomat
salt
Tillagning
tillagningstid 190 minuter
Rör ner jäst i lite ljummet vatten tillsätt socker och salt. Låt det stå i rumstemperatur i 30 minuter. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och bovete i en bunke. Häll jästblandningen i mjölet och rör om, tillsätt i lite vatten i taget. Häll sedan i olivoljan och blanda lite till. Lägg plastpåse och en duk över. Det ska jäsa i 60 minuter. Tillsätt kummin och dela sedan degen i 6 bitar, forma och lägg i en ugnsplåt. Låt stå i 15 min. Strö lite kummin ovanpå. Ställ in i ugnen på 200 grader i 45-50 minuter.
Hacka tomaten i tärningar, tillsätt keso, créme fraiche och salt.
Uljevak med kyckling
2-4 portioner
Ingredienser
1 kycklingbröstfilé
2 mellanstora gula lökar
50 gram smör
1 msk allkrydda
1/2 msk curry
1/2 msk färsk persilja
en nypa salt
Degen
3 ägg
2 msk olja
1/2 msk mjölk
200 gram mjöl
en nypa salt
Tillagning
tillagningstid 25-30 minuter
Bryn löken i stekpannan med olja. Skär sedan kycklingfilén i små bitar och stek tillsammans med löken. Tillsätt smöret och rör hela tiden så att det inte bränns fast i stekpannan. Tillsätt alla kryddor och rör om. Stek ca 10 min på låg värme. När löken ha fått en gyllenbrun färg så är det färdigt, ta av från plattan och låt svalna.
Påbörja degen:
Vispa äggen i en bunke, tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blanda degen med kycklingröran och häll i en djup ugnsform. Ställ in 15-20 minuter i ugnen. Glöm inte att kolla då och då så att det inte bränns.
Sataras
4 portioner
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
3 papriker
1 tsk färsk persilja
1 tsk färsk spenat
1/2 tsk dill
4 dl vatten
2 tsk allkrydda
1/2 dl ketchup
2 msk olja
en nypa salt
Tillagning
Tillagningstid 40-45 minuter
Skala och hacka löken i små bitar. Lägg ned löken i en uppvärmd kastrull med olja. Stek så att löken får en gyllene brun färg. Hacka paprikan och tomaten och lägg i kastrullen. Tillsätt, persilja, dill, spenat, allkrydda, salt och till sist ketchup. Rör om då och då. Grönsakerna ska kokas så att de blir mjuka och tills vattnet får en röd färg. När det börjar koka ska man sänka värmen och låta det sjuda i 30-35 min till.
Bon Appétit
Buhtle med kycklingkorv
4 portioner
Ingredienser
9 1/2 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk jäst
4 1/2 dl ljummet vatten
10 kycklingkorvar
1 dl mjöl till utbredning
1 ägg
olja
Tillagning
Tillagningstid 1h jäsning + 20 minuter i ugnen
Häll mjölet i en bunke. Tillsätt salt och jäst, rör om det med en träslev. Häll i ljummet vatten, lite i taget. Rör om tills det blir en deg. När det är klart sätt en plastpåse över bunken och sedan en duk. Låt det jäsa i 60 min. Du bör röra degen varje kvart. Efter en timme sätter du på ugnen på 260 grader. Ta ut degen och forma den fint. Ta en bit av degen och släta ut den, lägg korven på och forma som på bilden. Så gör du med alla korvarna och om det blir deg kvar kan du fylla den med t ex ost. Häll olja i en långpanna och lägg degen med korv i ugnen, 20 minuter.
Räksoppa
4 portioner
Ingredienser
500 g krossade tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
2 dl vitt matlagningsvin
1 dl vispgrädde
500 g skalade räkor
1 dl finstrimlad stjälkselleri
1/2 dl finhackad dill
salt
vitpeppar
chili
cayenne
1/2 tsk paprikapulver
Tillagning
Tillagningstid 30 minuter
Häll tomterna i en stor kastrull, tillsätt vatten, buljongtärning, vin, grädde, räkor och stjälksellerin. Låt soppan bli riktigt het (inte koka). Tillsätt dill och kryddorna.
Quinoasallad
4 portioner
Ingredienser
2 tomater
1/2 paket ruccolasallad
1/2 gurka
200 g fetaost
1 rödlök
4 dl quinoa
1 grönsaksbuljong
Dressing
1 tsk salt
3 msk olja
1 msk äppelcidervinäger
Tillagning
Tillagningstid 30 minuter
Koka quinoa enligt instruktioner på förpackningen. Hacka grönsakerna och fetaosten. Låt quinoan kallna när den kokat klart och runnit av. Blanda sedan quinoan med salladen och häll över dressingen.
Fetaost på Sjopskyvis
4 portioner
Ingredienser
400 g fetaost
150 g mozarella
2 tomater
1 grön paprika
1 stark chilipaprika
3 ägg
basilika
salt
peppar
Tillagning
Tillagningstid 40 minuter
Sätt på ugnen på 200 grader. Ta fram en gratängform. Lägg all fetaost i botten (smula ned den om du vill). Fördela grönsakerna och lägg mozarellan överst (platta ut mozarellan med fingrarna). Ställ in i ugnen ca 25 minuter eller tills osten smält. Knäck sedan äggen överst och in i ugnen igen tills äggen stelnat. Strö över kryddorna!
Presentation
Hej allesammans!
Vi är 2 tjejer på 18 respektive 19 år som går tredje året på Katedralskolan i Uppsala.
Vi har valt att göra en matblogg som projektarbete eftersom att mat är vår stora passion i livet.
Under kategorierna kommer ni att hitta olika maträtter som vi har tillagat och tycker är mycket välsmakande.
Maträtter kommer att läggas till varje vecka så håll er uppdaterade...
Enjoy it!