Ugnsstekt potatis
Ingredienser
5 medelstora potatisar
50 gram smör
3 msk ströbröd
salt
Tillagning
Tillagningstid 45 minuter
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär dem i tunna skivor men inte helt igenom! Det går lättare om man lägger dem mot kanten på en skärbräda. Smörj en ugnssäker form och lägg potatisen med den skivade sidan upp. Pensla med smöret och in i ca 45 minuter. Potatisen ska få färg och bli mjuk. Smält smöret och pensla på ett par gånger. Efter 30 minuter strö över salt och ströbröd på potatisen.
Serveras med kött eller med turkisk yoghurt.
Kenyasoppa
4 portioner
Ingredienser
300 gram benfritt nötkött
1 gul lök
salt
peppar
1 tsk citronsaft
1 tsk chilipulver
1 burk krossade tomater
3/4 liter vatten
1 stor klyfta rödkål
Tillagning
Tillagningstid 1h
Hacka löken och skär köttet i centimeterstora bitar. Stek det i fem minuter och ha sedan i vatten, tomaterna, salt, peppar, citronsaft och chilipulver. Låt koka i 30 minuter. Under tiden hacka rödkålen i strimlor. Ha i rödkålen och koka ytterligare 15 minuter.
Ajvar och räkröra
2- 4 portioner
Ingredienser
2 dl räkor
2 dl créme fraiche
1 dl ajvar
spaghetti
Tillagning
Tillagningstid 10 minuter
Koka pastan. Under tiden blanda ajvar, créme fraiche och räkor till en jämn röra. När pastan kokat klart låt den rinna av och servera sedan med röran
Bakad potatis med romröra
4 portioner
Ingredienser
4 bakpotatisar
3 dl créme fraiche
1 burk rom
1 rödlök
dill
Tillagning
Tillagningstid 20 minuter
Skölj av och torka potatisen. Picka potatisen med gaffel runt hela potatisen. Micra på full effekt i 10 minuter på varje sida. Hacka under tiden rödlöken. När potatisen är klar så gör ett snitt i den och krama på kanterna med fingrarna. Fyll sedan snittet med alla ingredienser.
Pasta med potatis
10 portioner
Ingredienser
2 gula lökar
3 msk chilisås
3 msk tomatpuré
vatten
6 potatisar
massvis med pasta
créme fraiche
salt
paprikakrydda
salladskrydda
Tillagning
Tillagningstid 40 minuter
Hacka och stek löken i chilisås och tomatpuré, häll sedan i 1 dl vatten. När löken kokat så den blivit mjuk så ha i skivad potatis och fyll på med vatten i kastrullen så det täcker potatisen med 1 cm. När potatisen nästan är mjuk ha i massvis med pasta och koka tills potatisen och pastan är mjuk. Servera med kryddor och créme fraiche.
Chilicurrysås med kycklingfilé
Ingredienser
2 kycklingfiléer
1/2 dl créme fraiche
1 dl vatten
2 msk chilisås
curry
paprikakrydda
4 portioner ris
Tillagning
Tillagningstid 20 minuter
Börja koka riset och steka kycklingfiléen. När kycklingfiléen är genomstekt blanda créme fraiche, chilisås, curry och paprika och häll i stekpannan. Rör om tills såsen fått en fin färg.
Pleska Viska
4 portioner
Ingredienser
400 gram köttfärs
8 lagom stora potatisar
4 msk ströbröd
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
1 msk råriven gul lök
Tillagning
Tillagningstid 1h
Blanda ströbröd, vetemjöl och vatten. Låt den svälla minst 10 minuter. Rör sedan ned ägg, salt, peppar och lök. Lägg i köttfärsen och blanda allt med fingrarna, ej för länge då blir den seg.
Blöt en tallrik, forma biffarna till bollar och platta ut dem lite på tallriken. Stek dem på halvhög värme 2-5 minuter på vardera sida.
Skala och riv 8 lagom stora potatisar, lägg i ugnsäker form, blanda i olja, salt och peppar. In i ugnen på 200 grader i 30 minuter. Blanda om och in i 20 minuter till.
Uštipci
För 4 personer
Ingredienser
600 g mjöl
1 tsk bakpulver
salt
2 ägg
5 dl filmjölk
Tillagning
I mjöl tillsätter du bakpulver och salt. I en annaa skål blandar du ägg med filmjölk. Häll över i mjölblandningen. Rör samman allt till en deg. Kalva ut degen på mjölat bakbord. Använd dricksglas för att ta forma runda kakor. Stek dem och lägg på en tallrik med hushållspapper under. Servera med cremé fraiche, ajvar eller gör en smörgås med ost.
Bon Appétit
Chokladkaka
10 kakor
Ingredienser
200 g Mörkchoklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulverTillagning
Tillagningstid 15 minuter
Värm ugnen på 200 grader. Smält chokladen och smöret. Vispa ägg och socker vitt. Häll över chokladen och smöret i ägg och socker bladningen, tillsätt mjöl och bakpulver. Rör ihop försiktig till en jämn smet. Smöra en rund bakform och häll över blandningen. Grädda i ca 15 min på 200 grader. Låt den svalna innan serveringen. Servera med vispgrädde eller glass.
Patispanja (en bosnisk kaka)
10 kakor
Ingredienser
5 ägg
5 msk socker
1 dl olja
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Tillagning
Tillagningstid 20 minuter
Vispa ägg, socker, olja och mjölk med en elvisp. Tillsätt mjölet och bakpulvret. Använd elvispen för att blanda ingredienser, vispa tills man får en tjock massa. Smörj en djup ugnsform och häll allting i formen. In i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter.
Tips: Kan serveras med vispgrädde vid sidan om. Det är väldigt gott att äta när man dricker kaffe eller te.
Krämig potatis
4-5 portioner
Ingredienser
1 kg potatis
200 ml mjölk
2 dl créme fraiche
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
allkrydda
Tillagning
Tillagningstid 20 minuter
Skala och skär potatisen i runda bitar, ca 1 cm tjocka. Häll mjölken i en kastrull, därefter lägger du i potatisen, créme fraiche, skalad gul lök, hackade vitlöksklyftor och allkryddan. Låt allting koka (var försiktig, potatisen ska inte gå sönder) när det börjat koka, sänk tempertauren och rör om då och då. När potatisen är klar, ta ut den gula löken och släng den. Smörj en ugnfrom, lägg i den färdigkokta potatisen och den krämiga röran. Skär smöret och lägg den över potatisen. In i ugnen på 250 grader i 20 minuter. Ta ut potatisen och låt den svalna i 15 minuter innan servering.
Asiamix
6 portioner
Ingredienser
540 g grillade kycklinginnerfileér
600 g wokmix
2 pkt nudlar eller starka nudlar
curry
Tillagning
Tillagningstid 10 minuter
Värm kycklingen i micron i ca 2 min. Koka nudlarna och woka samtidigt grönsakerna i 6-8 min.
Blanda, klart!