Potatisplättar
4 portioner
Ingredienser
4 stora potatisar
1/2 dl varm mjölk
4 msk mjöl
2 ägg
3 vitlöksklyftor
peppar
salt
allkrydda
Tillagning
Tillagningstid 15-20 minuter
Skala potatis och riv den med rivjärn. Häll mjölken över den rivna potatisen. Tillsätt mjölen, ägg, vitlöksklyftor, peppar, salt och allkryddan. Rör om allting ordentligt. Använd skeden för att forma potatisen som "schnitzel". Stek på båda sidor. Lägg potatisen på hushållspapper så att pappret suger åt fettet.
Dragonfisk
4 portioner
Ingredienser:
800 gram djupfryst vit fisk (fiskblock)
2 dl créme fraiche
4 msk dragon
salt
peppar
Tillagning:
Tillagningstid 20 minuter
Tina fisken och häll bort det mesta av skyn. Börja koka riset. Lägg fisken i en gratängform, salta och peppra, Blanda créme fraihce och dragon, häll det över fisken. Ställ in i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Mammas korvstroganoff
4-6 portioner
Ingredienser:
2 paket fryst halalkycklingkorv från Willys
1 dl tomatpuré
4 dl mjölk
2 stora gula lökar
salt
svartpeppar
+
4-6 portioner ris
Tillagning:
Tillagningstid 20 minuter
Koka riset. Under tiden hacka och fräs löken i en kastrull tills den blivit gyllengul. Skär korven i 2 cm bitar. Ha i korven i kastrullen, stek i några minuter. Ha i tomatpuré och mjölken, låt puttra tills riset kokat klart. Krydda med salt och svartpeppar
Kladdkaka med mariannefluff
8 bitar
Ingredienser:
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl socker
2 ägg
en nypa salt
100 g smör
+
marshmallows
Mariannefluff:
3 dl vispgrädde
1 påse mariannekarameller
Tillagning:
Tillagningstid 40 minuter+ 6- 12h
Rör ihop alla ingredienser till kladdkakan och grädda i 150 grader i 35 minuter. Ta ur mariannekaramellerna, lägg i en påse och linda in i en handduk och krossa dem, till exempel med en kavel eller mortel. När all marianne är krossad i små bitar, häll grädden i en kastrull och värm upp till strax innan den börjar koka, den får inte koka! Häll i mariannekrosset och rör tills det smält helt. Ställ in gräddblandningen i kylen i minst 6 timmar, eller gärna över natten och vispa sedan grädden till en fluff. Skär upp kladdkakan i bitar och lägg upp på en tallrik, lägg sedan på några hackade marshmallows och sedan en klick mariannefluff.
Kalkonfilé med tomatsallad
4 portioner
Ingredienser
2 kalkonfileér
2 dl vatten
2 msk soja
3 tomater
1 rödlök
1/2 dl solrosfrön
1/2 msk balsamvinäger
1 msk olja
4 msk pesto rosso
salt
Tillagning
Tillagningstid 35 minuter
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vattnet och sojan i en gratängform, ha sedan i kalkonfileérna. Låt detta stå i ugnen i 30 minuter. Hacka samtidigt tomaterna och löken, blanda med balsamvinäger, olja, salt och solrosfrön. Servera med en msk pesto rosso.
Tysk Löksoppa
15 portioner
Ingredienser
10 stora gula lökar (ca 2 kg)
vatten
5 oxbuljongtärningar
2 dl vitt matlagningsvin
300 g philadelphiaost
Tillagning
Tillagningstid 75 minuter
Hacka löken i lika stora bitar. Lägg i en stor kastrull och låt bryna i matfett tills den fått en gyllengul färg (ca 10 minuter). Häll i vatten i kastrullen så det täcker löken med 2 cm. Ha i buljongtärningarna, koka tills löken blivit lätt genomskinlig (ca 30 minuter). Ha i philadelphiaosten och koka ytterligare en kvart. Ha sedan i vinet.
Fyllda paprikor med potatis
10 portioner
Ingredienser
11 paprikor
5 potatisar
1 lök
1 klyfta vitlök
2 msk allkrydda
1 msk curry
1 msk torkad persilja
1 msk dill
2 msk salt
peppar
1 msk olja
1/2 dl ris
1/2 dl mjölk
1 msk olja
2 msk cremé fraiche
Tillagning
Tllagningstid 40 minuter
Rengör paprikorna, skala potatisen och löken. Riv potatisen, hacka löken och en paprika. Tillsätt en pressad vitlöks klyfta. Tillsätt resten av kryddorna (allkrydda, salt, peppar, curry, persilja, dill, olja och ris).Nu ska du fylla paprikorna med den färdiga blandningen. Du ska lägga paprikorna i en rund ugnsplåt med olja i. Koka ett glas vatten och häll över innan du lägger in den i ugnen. Efter ca 15 min lägger du en folie över paprikor. Sen efter ytterligare 15 min blandar du mjölk med olja och cremé fraiche och häller över paprikorna. Låt den steka i 10 min. Sen är den klar och redo att serveras.
Struganica
6 portioner
Ingredienser
9 mellanstora potatisar
1 stor gul lök
2 tsk salt
2 tsk allkrydda
1/2 tsk curry
peppar
1 msk Turkisk yoghurt
2 msk olja
1 ägg
3 dl mjöl
Tillagning
Tillagningstid 40 minuter
Skala potatisen och löken. Häll vatten i en skål, riv potatisen och hacka löken. Häll ut vatten och lägg i en annan skål, tillsätt; salt, peppar, allkrydda, curry, yoghurt, olja och ägg. Blanda allting med en sked och till sist tillsätt mjöl. Blanda allting en gång till. Sen lägger du allting i en ugnsplåt i ca 40 min på 250 garder. Jag brukar ha crème fraiche över när det är klart och äter med ett glas filmjölk.
Pustinjska oluja
18 kakor
Ingredienser
8 äggvitor
8msk socker
200g kokosmjöl
8 äggulor
8msk socker
250g smör (rumstemp.)
100g pulverchokolad eller kakao
2 slag pjena
2 slag krema
Tillagning
Tillagningstid 20 minuter
Blanda äggvitor, socker och kokosmjöl. Rör om och häll i en ugnsplåt med bakpapper på plåten. Lägg i ugnen i ca 20 min på 200 grader.
I en bunke blandar du rumstemp. smör, äggvitor, socker och choklad med elvisp. När detta är klart så ska du hälla det över degen som vi gjorde innan. Fördela fint.
Blanda slag krema med mjölk (det står på förpackningen hur man ska göra). Detta ska fördelas fint på kakan. Gör i ordning slag pjena (det står på förpackningen hur man ska göra) man kan använda vispgrädde. Dekorera som du önskar. När det är klart lägger man kakan i kylskåp för att kallna och bli fast.